Organik Tarım ve Glutensiz Yaşam

Organik Tarım ve Glutensiz Yaşam

Organik Tarım ve Glutensiz Yaşam

 

Organik Tarım Nedir?


Son yıllarda tarım alanında kullanılan kimyasal ilaç ve gübrelerin artması dolayısıyla insan sağlığında ciddi bozulmalar meydana gelmeye başlamıştır. Birçok yeni hastalık türemiş, eski hastalıklar da daha sık karşılaşılır hale gelmiştir. Bu sebeple her türlü kimyasal üründen uzak durarak tarım yapmak anlamına gelen Organik Tarım uygulamaları başlatılmıştır. Organik tarımda çeşitli bitki hastalıkları ile kimyasal mücadele yapılmaz.

Toprak işleme, yabancı ot mücadelesi gibi önleyici hekimliğin yanı sıra biyolojik mücadele yöntemleri kullanılır. Ayrıca gübre olarak da hayvansal gübrelerin ve organik gübre çeşitlerinin kullanıldığı organik tarım, bitkilerin bünyesine hiçbir şekilde kimyasal maddelerin geçmemesini amaçlar. Organik tarım o kadar hassas bir iş koludur ki; karar verilip çalışmalar başlatıldıktan ancak 2 yıl sonra organik Ürün yetiştirmek mümkün olabilmektedir. Bu süre içerisinde toprak ve bitki, bünyesindeki kimyasallardan arınmış olur.


GDO Nedir?


GDO, genetiği değiştirilmiş organizmalar isminin kısaltılmış halidir. Günümüzde hızla gelişen Genetik Mühendisliği sayesinde genetik araştırmalar ivme kazanmış ve insanoğlu edindiği bilgileri çeşitli alanlarda kullanmaya başlamıştır. Özellikle de her şeyin temeli olan ekonomik konularda genetik bilimi ciddi adımlar atmıştır. Örneğin az yumurta çok et veren bir tavuk türüyle, çok yumurta az et veren bir tavuk türünün genleri değiştirilerek, ortaya hem et hem de yumurta verimi yüksek kombine ırklar çıkarılmaktadır.

Verimi düşük ancak değişik İklim şartlarına uyumlu mısır çeşitlerine verimi yüksek türlerden Gen aktarımı yapılmaktadır. Dayanıksız bazı sebze türlerine hayvan genleri aşılanarak dayanıklılıkları arttırılabilmektedir. İşte bu yollarla genetiği değiştirilen organizmalar, özünde insan sağlığına zararlı, doğal olmayan genler taşımaktadır.


Gluten Nedir


Gluten buğday, arpa,yulaf, çavdarda bulunan bir protein ve çölyak hastalığını oluşturan temel etkendir. Vücut için pek bir yararı olmayan ama elastikiyeti, yapışkanlığı, hamurun kabarmasını ve geç bayatlamayı sağlayan bir proteindir.


Glutensiz Diyet


Çölyak hastaları için diyet oldukça önemlidir. Glutensiz beslenme ömür boyu devam eder ve çok dikkat edilmelidir. Çölyak hastalığı bu diyet ile kontrol altına alınmaktadır. Organik ürünler seçmeniz ve glutensiz ürünler tüketmeniz gereklidir.


Çölyak Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler


  • Pirinç, mısır, nohut, patates , soya fasulyesi ve glutensiz unlar tüketilmeli.
  • Yulaf, arpa, çavdar, buğday içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Tüm besinlerin içerikleri dikkatli şekilde okunmalıdır.
  • Gluten içeren gıda ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Doktor kontrolünde Bitki Çayı tüketilebilir.
  • Mutfakta gluten içeren ve içermeyen gıdalar ayrı yerlerde saklamalı.
  • İlaç içeriğinde gluten bulunmamalıdır. İlaç kullanımı öncesi doktorunuzdan bilgi almalısınız.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.