Gluten Nedir ?

01-07-2021 11:29
Gluten Nedir ?
Gluten Nedir ?
 
Gluten; buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların içeriğinde bulunan bitkisel bir proteindir. Bazı gıdalara gluten ilave edildiğinde gıdaların kıvam almasını, istenilen esneklik ve yumuşaklıkta olmasını sağlar, aynı zamanda  bağlayıcı görevi görür. Bu özelliğinden dolayı gıda endüstrisinde oldukça kullanılır.
 
Makarna, ekmek, un, buğday gibi hazır gıdaların çoğunda gluten vardır. Daha bir çok sos ve tatlandırıcı gibi çok fazla tamamlayıcı üründe gluten olabilir. 
 
Bu arada yalnız gıda sektöründe değil, kozmetik ürünlerde de gluten bağlayıcı ve kıvam verici özelliğinden dolayı kullanılır. Gluten alerjisi olan kişiler bu konuda detaylı araştırma yapmak zorundalar. Çünkü gluten içermeyen ürünlerde de çapraz bulaş sebebi ile gluten olabilir. Glutenli ürünlerin yakınında olan, yakın ve aynı tarlalarda yetişen ya da glutenli ürünler ile ortak bantlar kullanılarak paketleme işlemlerinin yapıldığı alanlarda  çapraz bulaş olasılığı yüksekti.
 
Glutenin Faydaları  
 
Gluten, besin değeri olarak bağırsakta bulunan faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlayan faydalı bir proteindir. Ama gluten alerjisi olan kişilerde sindirim bozukluklarına yol açabilir.  Buğday, arpa ve çavdar gibi tam tahıllı gıdalar az işlemden geçerek hazırlandığında içlerindeki gluteni korurlar. Tam tahıl tüketiminin sağlıklı beslenme açısından olumlu etkileri oldukça yüksektir.  Burada önemli olan tahılların işlenmemiş haliyle kullanmaktır.
 
Glutenin Zararları Nelerdir?
 
Gluten alerjisi olan kişilerde gluten, diğer proteinlerden farklı olarak mide asidi ile temas ettikten sonra parçalanmadan ince bağırsağa geçebilir ve bu bölgede çölyak hastalığına özgü doku hasarı meydana getirebilir. Çölyak hastalığı ise, ince bağırsağın emilim yüzeyini azaltarak sindirim bozukluğuna yol açar. Çölyak hastası olan bireylerde gluten, ağızdan yeterli miktarda gıda alınmasına rağmen emiliminin yetersiz olması sonucu kemik erimesi, kansızlık, diş çürükleri, büyüme geriliği, boy kısalığı, halsizlik, yorgunluk, kadınlarda adet bozuklukları, ergenlik gecikmesi gibi çok çeşitli olumsuz sonuca yol açabilir. Genetik sorunu olmayan kişilerde gluten proteini bağırsak hasarına yol açmaz.  gluten nedir glutensiz beslenme
 
Gluten Free Ne Demek?
 
Paketli gıdalarda, kozmetik ürünlerinde, kişisel bakım ürünlerinde, ilaçlarda rastlanabilen "Gluten Free” bilgisi, bu ürünlerin glutensiz olduğu anlamına gelir. Eğer gluten duyarlılığınız varsa, alışveriş yaparken gluten içermeyen ürünleri tercih etmeniz gerekir. Bu şekilde glutene bağlı olarak gelişen rahatsızlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Yemeklerinize glutensiz gıdaları dahil ederken lezzetten ödün vermemek isterseniz Naturpy glutensiz ürünler kategorisine göz atabilirsiniz. Glutensiz unlar, makarnalar, kahvaltılık gevrekler, sirkeler gibi bir çok glutensiz ürün çeşitlerini güvenle tercih edebilirsiniz.
 
Glutensiz beslenme konusunda ve daha çok glutensiz ürün alternatifleri için tıklayın. 
Glutensiz Beslenme için En İyi Alternatifler
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.